Hoogsensitiviteit een gave of een last

Op het moment dat je nog niet hebt leren omgaan met je hoogsensitiviteit, dan kun je de gevolgen van veel eigenschappen die je bezit als een last ervaren.

Je voelt goed aan hoe iemand zich op enig moment voelt. Als het bijvoorbeeld met diegene slecht gaat, dan voel en vind jij dat je deze persoon moet helpen. Je gaat dan niet, als je van plan was om lekker even te gaan winkelen, de stad in om te shoppen.

De omgang met mensen die vol met onverwerkte emoties zitten- en daar zijn er veel van-, ervaar je misschien als een last. Je kunt je daardoor soms helemaal uitgeput voelen. Vaak is het zo dat je in eerste instantie niet eens weet dat je heel goed aanvoelt hoe het met andere mensen gaat. Je wordt in dat geval gewoon overdonderd door emoties en gevoelens van anderen en daarbij door die van jezelf. Het is alsof alles wat buiten je gebeurt, binnen in jou plaatsvindt.

Bij hoogsensitieve mensen zijn de zintuigen heel erg goed ontwikkeld. Dat betekent dat geuren, geluiden en beelden heftiger bij hen binnen komen dan bij normale mensen en zelfs stress veroorzaken. Daarnaast reageert hun lichaam vaak snel en heftig op bijvoorbeeld voeding, drank, nicotine, storm of heftige ruzies.

Al deze bovengenoemde eigenschappen verschillen in heftigheid van persoon tot persoon. Sommigen herkennen zich in alle eigenschappen die worden genoemd, anderen herkennen zich maar in enkele. Het maakt niet uit of je aan alles voldoet. Waar het om gaat is om datgene wat je als een last ervaart, weet om te buigen tot een voor jou aanvaardbaar niveau, of misschien zelfs tot een gave.

Van een last een kracht maken

Hoe maak je nu van een last een kracht. Het is om te beginnen belangrijk dat je goed bij jezelf leert blijven, inzicht krijgt in bepaalde gedachte – en gedragspatronen en jezelf leert accepteren. Inzicht in je gedachtepatronen zorgt ervoor dat je gemakkelijk in het hier en nu kunt blijven, je gedachten leert bekijken van een afstand en ontdekken dat je ze niet bent en daar vervolgens ook naar handelt.

Op het moment dat je dicht bij jezelf kunt blijven, kun je onderscheiden wat van jezelf is en wat van een ander. Jezelf accepteren en je gevoeligheid omarmen  zorgt er onder andere voor dat je goed voor jezelf gaat zorgen; pas op dat moment kan je ook goed voor anderen zorgen.