Vroeger had ik het gevoel dat ik anders was dan anderen. Ik voelde mij vaak alleen en onbegrepen. Het liefst zat ik alleen op mijn kamer. Ik luisterde naar muziek, knutselde, schreef en tekende veel en dat voelde fijn.
In die tijd had ik ook het gevoel dat mijn vriendinnen mij vaak niet echt begrepen en ik op mijn beurt hen vaak niet. Als zij bijvoorbeeld uitgelaten vertelden over hun popidool, dan vonden ze het maar vreemd als ik hierin niet meeging en zei dat ik niet een echt pop-idool had.
Uitgaan naar een discotheek deed ik niet zo vaak. Ik ging soms wel, maar vond het daar veel te druk en te rumoerig. Liever ging ik met vriendinnen naar een plaatselijk café om daar gezellig samen te zijn en te praten over de dingen die ons bezighielden. Dat voelde veel fijner.
Mijn transformatie
Zo rond mijn 16e heb ik een moeilijke periode gekend. Ik bleef zitten op school, worstelde met mezelf en was heel erg moe. Rond die tijd kreeg ik ook verkering met degene waarmee ik later ben getrouwd. Mede door hem en de hulp en grenzeloze liefde van mijn ouders ben ik er toen weer bovenop gekomen. Zo waren en nog een heleboel andere dingen die ik toen nog geen plek kon geven, maar inmiddels wel.
Dat besef kwam toen mijn oudste dochter een jaar of 8 was en ik mij voor haar welzijn ben gaan verdiepen in het thema hoogsensitiviteit. De boeken van Elain Aron: Het hoogsensitieve kind, help je kinderen opgroeien in een wereld die hen overweldigt en Hoog sensitieve personen, hoe blijf je overeind in een wereld die je overweldigt, waren de eerste boeken die ik las. Alles viel op zijn plek; ik kwam erachter dat niet alleen zij maar ook ikzelf hoogsensitief was. Ik heb sinds die tijd heel veel boeken en artikelen gelezen over hoogsensitiviteit en mijzelf hierin persoonlijk ontwikkeld, maar vooral drie boeken deden voor mij alles veranderen.
Mijn inzichten
Mijn eerste inzicht is het boek van Felix Brabander: Follow your senses. Dit was precies zoals ik het voelde en vond dat het voor mij moest zijn. Veel dingen van vroeger vielen voor mij op hun plek. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en omarm je hooggevoeligheid! Terug naar je authentieke ik, durf te zijn wie je echt bent. Dit alles vraagt wel om veel moed.
Ik heb besloten om mijn gevoeligheid te omarmen en ik moet zeggen: het voelt goed en heel erg fijn om te zijn wie je werkelijk bent, ook al vind ook ik het soms nog best lastig.
Brené Brown, onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston in de Amerikaanse staat Texas en auteur van verschillende boeken. Haar onderzoek en boeken gaan over onder meer kwetsbaarheid, moed, waardigheid en schaamte. De kracht van kwetsbaarheid en De moed van imperfectie hebben mij de nodige inzichten gegeven om te kunnen zijn wie ik nu ben.